dimarts, 5 de febrer del 2013

Mesures per incentivar l'autoocupació juvenil


S'intenta aturar el 55% d'atur, entre els més joves.
Tal com va avançar ahir aquest bloc, el Ministeri d'Ocupació ha confirmat la tarifa plana de cotització de 50 euros, per fomentar l'esperit emprenedor entre els joves, com una de les mesures que l'Executiu instaurarà a fi de reduir les alarmants xifres d'atur entre el col · lectiu dels joves i que arriba ja l'esgarrifós percentatge del 55 per cent.
La ministra Fátima Báñez anunciar que els menors de 30 anys que es donin d'alta com autònoms pagaran una cotització de 50 euros al mes durant el primer mig any d'activitat, una quota molt més baixa del que abonen fins ara, que suposa un mínim 250 euros. Des de les associacions d'autònoms valoren positivament aquesta «tarifa plana», com la va qualificar Fátima Báñez, encara que va assegurar que hauria de ser més ambiciosa i estendre durant un o dos anys.
Fonts del Ministeri també van confirmar que dins de les estratègies que prepara el Govern per rellançar l'ocupació juvenil s'inclou una reducció del 30% de les cotitzacions socials durant dos anys per als homes de fins a 30 anys i per a les dones de fins a 35 anys que es iniciïn com autònoms. «Posarem una catifa vermella per als emprenedors», va assegurar Báñez.
La ministra també va allargar la mà al líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, que es sumi a un gran pacte per l'ocupació que, segons la seva versió, el Govern porta mesos negociant amb els agents socials. Rubalcaba, que aquests dies va proposar el seu propi pla, va afirmar ahir que hi ha «zones d'acord» amb l'Executiu per lluitar contra l'atur.
Des d'altres associacions, sense deixar de veure la mesura com a positiva, no impedeix que la qualifiquen de poc ambiciosa. Tanmateix, s'apunta que un incentiu com l'anunciat pel Govern pot ser clau perquè molts joves que estan dubtant si fer el salt cap a l'autoocupació ho acabin donant. També es ressalta que s'espera que en la nova llei de suport als emprenedors que prepara el Govern s'incloguin noves polítiques en forma d'exempcions que afavoreixin la creació d'ocupació i de teixit empresarial.
Els secretaris generals d'UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, van advertir que el pla per a emprenedors que els sindicats estan debatent amb el Govern no serà més que un «pegat» si no s'afegeixen els recursos suficients ni de polítiques orientades al creixement econòmic. Toxo va demanar que quan es present a la Unió Europea l'estratègia d'ocupació juvenil, vagi acompanyada de compromisos ferms per part de les organitzacions empresarials i de pressupost suficient.
També el secretari general d'UGT, Cándido Méndez, va assegurar que qualsevol mesura per solucionar l'atur juvenil podria ser bona, però que si no hi ha creixement econòmic no deixarà de ser un «pegat» que podria generar falses expectatives.
La Federació Nacional de Treballadors Autònoms (ATA) va valorar positivament la mesura, de la qual va assenyalar que «va en la bona direcció».
La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, assegura que l'Estratègia d'Empreniment i Ocupació Jove "està molt avançada". Aquest pla d'ocupació juvenil, que respon entre altres coses a exigències europees, té dues vessants. Una per a l'ocupació assalariat, en la qual s'estan estudiant diferents mesures per incentivar la contractació, i una altra per estimular que els joves menors de 30 anys desocupats decideixin iniciar un projecte empresarial, donant-se d'alta com a treballadors autònoms.
Per elaborar aquesta estratègia els responsables d'Ocupació estan mantenint converses amb patronal, sindicats i associacions d'autònoms, entre d'altres.
De moment, el Govern estudia algunes mesures proposades per algun dels agents socials. Així, Báñez té sobre la taula tres fórmules alternatives o que podrien combinar-se entre si. Una d'aquestes possibles mesures seria l'ampliació de l'actual bonificació del 30% de les cotitzacions a la Seguretat Social per als joves menors de 30 anys durant els 18 primers mesos d'activitat, de la qual es beneficien anualment uns 200.000 joves.
En l'actualitat, la quota mínima a pagar per aquesta contingència (incloent la incapacitat temporal) és d'uns 255 euros, de manera que l'actual bonificació la deixa en uns 180 euros mensuals.
Així, una de les opcions estudiades és ampliar en una forquilla encara per determinar aquesta bonificació. Si bé, si la bonificació s'ampliés fins al 100% durant els dos o tres primers anys d'activitat, aquesta mesura introduiria la variant de l'ajornament. Això és, el jove no hauria de pagar res per les seves cotitzacions en l'inici de l'activitat i quan aquesta estigués més madura s'abonaria tot o part del ajornat.
Una altra opció, que segons fonts de la negociació és la preferida pels joves empresaris pertanyents a CEOE, seria l'establiment d'una cotització per contingències comunes superreducida per als joves menors de 30 anys que es donin d'alta com a autònoms durant els primers sis mesos de seva activitat.
Aquesta quota podria rondar els 50 euros mensuals, segons aquestes fonts. I la resta de les cotitzacions (per contingències professionals, incapacitat temporal o cessament d'activitat) es mantindrien tal com estan en l'actualitat. Fonts de la representació dels autònoms defensen que l'actual bonificació s'ampliï al 100% d'aquestes quotes, de manera similar a l'exempció de cotitzacions que s'aplica als contractes de formació i aprenentatge per als joves que treballen per compte d'altri per a una empresa .
La fórmula per la qual finalment s'opti dependrà probablement del seu cost per les arques de la Seguretat Social i de la possibilitat de controlar el seu impacte amb vista a supòsits i futurs fraus. Però Ocupació està disposat a adoptar una d'aquestes mesures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada